Northern Soul 2019: Moddi!

Senjaværingen Pål Moddi Knutsen har blitt håndplukket av Varangerfestivalen til å skrive årets bestillingverk Northern Soul, det som også er åpningskonsert for hele festivalen.

Moddi har i en årrekke vært en av landsdelens mest interessante artister, og har med sitt siste prosjekt «Unsongs» vist at han virkelig kan dette med å fortelle gjennom musikk. Prosjektet som fokuserte på forbudte sanger fra hele verden, gav ekko langt utenfor landets grenser.

- Vi tror at Moddi er en perfekt artist og person til å lage et bestillingsverk som Northern Soul. Dels fordi han alltid har vært en stemme med sin musikk, han er opptatt av tema og ikke er redd for å gjøre sjangeroverskridende samarbeid. Alle ting som er en del av vårt flaggskip Northern soul, forteller festivalsjef i Varangerfestivalen Robert Lundgren.

Slik beskriver Moddi sjøl sitt bestillingsverk:

Årets Northern Soul-konsert tar form dypt innunder Senjafjellene og ytterst i havgapet på kanten av høyteknologiske laksemerder.

Nord-Norge har endret seg raskt de siste tiårene – fra avsondrede bonde- og fiskersamfunn til høyteknologisk industri og oppdrettsnæring. Likevel er det som om folks bilde av landsdelen er stivnet i det gamle: i sjarker, rorbuer og reinsdyr. Gjennom sangene til årets Northern Soul forsøker jeg å tegne et bilde av det nye Nord-Norge, ei ny tid.

Jeg har hentet inspirasjon fra smelteverkene, bergverkene, lakseoppdrettene, romfartsmiljøet og alle de andre næringene som ikke «passer inn» i det klassiske røster fra den nordnorske visekanonen, spesielt den udødelige visejazzen til Arvid Hansen og Tove Karoline Knutsen. Til Varangerfestivalen kommer jeg med en slagkraftig kvintett med hovedforankring i jazzens verden: Hildegunn Øiseth (trompet), Sigurd Hole (kontrabass), Benjamin Mørk (piano) og Veslemøy Narvesen (slagverk). Vi henter inspirasjon fra den minimalistiske samtidsmusikken og det improvisasjonsbaserte hjørnet av jazzen.

For meg er det en enorm ære å få skrive musikken og tekstene som skal bli årets Northern Soul. Etter å ha rundet av fem år som formidler av forbudte sanger, er inspirasjonen på topp og spillegleden likeså. Samtidig er det lenge siden jeg har skrevet sanger på norsk – det er som en muskel som må trenes opp igjen. Konserten på Varangerfestivalen blir et første steg av en lang og sårt tiltrengt hjemreise.

Onsdag 7 August 18.00 i Vadsøhallen.