Festivalkunstutstilling 2019!

LYDKUNST UNDER VARANGERFESTIVALEN

 "Drive In for Lydkunst" er et sol- og vinddrevet lydgalleri, og årets kunstprosjekt under festivalen. Galleriet som er utformet som en steinskulptur og skal stå ute i landskapet. Du vil kunne oppleve samtidens lydkunstnere som bilist, syklist eller gående. Prosjektet har vært vist flere steder i Norge og utlandet og skal være med å løfte frem nordisk lydkunst og lydkunstnere. Det vil være mulig å lytte til et utvalg av lydkunstnere som har vært med tidligere. I tillegg er det i Vadsø invitert inn to nye samiske lydkunstnere som vil komponere helt nye verk til utstillingen: Elin Øyen Már Vister og Elina Waage Mikalsen.

Elin Øyen Már Vister (f.1976) er en norsk/samisk kunstner og komponist bosatt på Røst, lengst sørvest i Lofoten. Sammen med en arbeidsgruppe driver hun Røst Artist in Residency og fellesverksted på Skomvær Fyr. Hun er opptatt av lytting som kunstnerisk praksis og som en måte å komponere, sanse og oppleve verden på.  Øyen Már Vister jobber oftest stedspesifikt og gjør kunstneriske undersøkelser av steders lokale økologi, etnografi og infrastruktur. Akustisk økologi kaller hun det. Øyen Már Vister har Mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen.

Elina Waage Mikalsen (f. 1992) er en norsk/samisk kunstner og musiker fra Tromsø. Hun skaper kunst og musikk med utgangspunkt i egen samisk kultur og historie og bruker det som bilde på maktrelasjoner og utenforskap i samfunnet. I det lydlige arbeidet har hun jobbet mye med å utforske stemmens muligheter og begrensninger. Å la stemmen ta plass! I 2015 fikk hun prisen Årets unge artist på Riddu Riddu festivalen. Waage Mikalsen har Bachelor i samtidskunst fra Nordland kunst- og filmfagskole/Kunstakademiet i Tromsø.

Siden 2013 har Drive in for lydkunst presentert mer enn 50 forskjellige nordiske og internasjonale lydkunstnere. I 2018 markerte galleriet 5 år med 3 Drive In´s: en i Østfold og en på Hadseløy i Vesterålen samt en i Reykjavik. I 2019 deltar lydgalleriet på Varangerfestivalen og på Suomi Art Fair 19 i Helsinki, Finland.

Kunstnere i prosjektet er Charlotte Piene, François Martin, Ylva Trapp og Frida Krohn, Joakim Blattmann, Kristine Marie Aasvang, Snorre Sjønøst Henriksen, Ingvild Langgård, Tine Surel Lange, Linn Halvorsrød, Reni Hoffmüller, Elin Øyen Már Vister og Elina Waage Mikalsen.

Åpningen av ”Drive in for Lydkunst” ved Vadsø kunstforening starter ved gamle Narvesen, Rådhusgata 6,  kl 19.00 mandag 5.august 2019.

Vindmølleworkshop for barn

Under Varangerfestivalen holder initiativtaker, kurator og kunstner Tulle Ruth Koefoed-Jespersen åpen vindmølle-workshop for barn og unge. Vindmøllene lages delvis av gjenbruksmateriale og den fanger effektivt opp vinden. De blir dekorert med maling og vil, når de snurrer, lage fargerike mønstre. Det kan være figurativt som "en hane som galer", "en katt som løper etter sin hale" eller andre små bevegelser og animasjoner.