Treskatresk (NO/RU)

Treskatresk (NO/RU)

TRESKATRESK er et spennende og ambisiøst jazzprosjekt, hvor to av Russlands fremste jazzmusikere opptrer i samspill med to unge fremadstormende jazzmusikere fra Nord-Norge. Musikken setter et nordisk sound opp mot et russisk bakteppe. Bandnavnet er et ordspill som betyr «torskens knitring», og med navnet trekker bandet paralleller til den historiske pomorhandelen som forente Norge og Russland i tidligere tider.

Nå, vel 100 år etter den russiske revolusjon, er det kanskje på tide at vi får torsken til å knitre igjen? På sin reise gjennom Nord-Norge og Nordvest-Russland, lager bandet stedsegne komposisjoner som de bringer videre til neste konsertsted – som en metafortelling om selve reisen og møtene. Prosjektet er støttet av Barentssekretariatet og Norsk kulturråd. 

Andrei Kondakov: Pianisten og komponisten Kondakov regnes for å være en av pilarene innen russisk jazz, og har jobbet med internasjonale storheter som Eddie Gomez, Lenny White, Igor Butman, David Sanchez, Rosario Giuliani, Eric Alexander, Paul Bollenback, Sylvain Luc, Randy Brecker, Claudio Roditi, Bobbi McFerrin, Kim Nalley, JD Walter og Olivier Ker-Ourio. Han er også kunstnerisk leder for den mest tradisjonsrike jazzklubben i St.Petersburg; «JFC».

Vladimir Volkov: Bassisten Vladimir Volkov er en av de mest bemerkelsesverdige musikerne i Russland i dag, med en konvensjonsløs innstilling til musikk. Han er like aktuell i klassiske musikkprosjekter, som rock, jazz og fri-improvisasjon. Fra slutten av 90-tallet ble han ikonisk som en av frontfigurene i det kjente bandet Volkovtrio.

Jakop Janssønn: Den unge slagverkeren fra Tromsø har de siste årene fått et gjennombrudd som musiker, komponist og artist. Som medlem av Marja Mortensson sitt band, er han nominert til Nordic Music Prize i 2019. Han ble valgt ut til «Årets Unge Festspillkunstner» for 2016 ved Festspillene i Nord-Norge med prosjektet «Døgnrytme». I 2010 kom han på 2.plass under Nömme Int. Jazzcompetition i Estland, og han har deltatt i den norske jazzkonkurransen JazzINTRO med flere band. Fra våren 2014 har han vært sentral i musikkproduksjonsselskapet Sviskemaskin som allerede har laget musikk til en rekke aktuelle filmer og TV-produksjoner. 

Ola Asdahl Rokkones: Tromsøbasert saxofonist med folkemusikk, jazz og klassisk musikk som yrkesvei. Høsten 2018 mottok han Troms fylkes arbeidsstipend for kunstnere, som kun gis til én musiker hvert 5. år. Sommeren 2016 ble han den første saxofonsolisten noensinne til å opptre med det anerkjente Mariinsky Symfoniorkester, under Valery Gergiev sin signaturfestival «Stars of the White Nights» i St.Petersburg – I en utsolgt konsertsal. Rokkones har for øvrig vært solist med flere orkestre både i Norge, Frankrike, Tyskland og Russland, og har fått spesialskrevet og urfremført flere saxofonkonserter. Bak seg har han 8 albumutgivelser innenfor både klassisk, jazz og samtidsmusikk. 

Loungen 09. August kl. 23:00 til 00:00