Festivalkunstner: Torgrim Halvari og 100 samiske portretter

Festivalkunstner: Torgrim Halvari og 100 samiske portretter

Vadsø kunstforening åpner utstillingen «100 samiske portretter» med Torgrim Halvari under Varangerfestivalen 2017. Utstillingen består av samiske samtidsportretter og gir et mangfoldig og spennende bilde av den samiske befolkningen på Nordkalotten i dag. 

 – Det er mye sårhet i det enkelte forteller om sin samiske identitet, det ligger flere lag der med frustrasjoner.  Mange snakker om det å ha mistet språket … men også å bære en mindreverdighetsfølelse ved å ikke bli helt akseptert som fullverdig same siden man for eksempel ikke har rein eller snakker samisk, forteller Halvari.

Halvari ble interessert i minoritetsbefolkning gjennom arbeid i utlandet, og solgte inn ideen til Tråante – 100 års jubileet for samefolkets dag som ble markert i Trondheim i år. Portrettene skal bli bok og turnere i regi av Saviomuseet etter utstillingen i Vadsø.

Fotograf og festivalkunstner: Torgrim Halvari

Varangerfestivalen har hatt en lang tradisjon av samarbeid på kunstfeltet med Vadsø Kunstforening og i år er det fotograf Torgrim Halvaris utstilling vi presenterer. Halvari kommer også gjøre ulike fotografiske prosjekt ute i bybildet under festivaluken.

– Vi er glad for at Varangerfestivalen blir første sted utenfor Trondheim som får besøk av denne utstillingen. I vårt DNA ligger det å utfordre publikum og samfunnets normer, og denne utstillingen passer perfekt inn en slik tematikk og tankegang, sier festivalsjef Robert Lundgren.

Ustillingsåpning Onsdag 9.august kl 17.30 Kirkegata

Kirkegata 16 09. August kl. 17:30 til 18:30