Årets kunstutstilling: Mitt Landskap!

 

Vadsø kunstforenings festivalutstilling i samarbeid med Varangerfestivalen

Åpning: Onsdag 8.august kl 17.00 i Vadsø sentrum
Utstillingsperiode: 8. august-26.august, torsdag 16-18, lørdag og søndag 12-15

Alle som bor i Varanger ikke unngå å ha et forhold til det åpne og råe naturlandskapet rundt oss. Under Varangerfestivalen kan vi ikke unngå å la oss rive med av det musikalske landskapet.

Utstillingen Mitt Landskap handler om ulike landskapsforståelser. Alt fra natur- og kulturlandskapet som omgir oss, det indre, psykiske landskapet og det digitale, audiovisuelle landskap. Enkeltvis og samlet danner disse ulike landskapsforståelsene rammen for vår eksistens med stor innvirkning på vår hverdagsopplevelse, livskvalitet og trivsel.
Den nordnorske kunstneren Gunnar Tollefsen (f.1933, Vesterålen), er en av de første kunstnere i Nord-Norge til å jobbe med abstrakt maleri. Tollefsen arbeider med maleri og skulptur i et abstrakt og sen-modernistisk uttrykk. Modernismen hadde sitt høydepunkt i europeisk kunst på 1920 tallet. I stedet for å fokusere på et fortellende innhold var det formal –estetiske i fokus. Blant annet form, overflate, farge og samspillet mellom disse. I perioden etter 2.Verdenskrig blir det modernistiske uttrykket kalt sen-modernistisk. Det er her Tollefsen kunst plasseres. I 1959–1963 gikk han på kunstakademiet i Oslo under professor Åge Storstein, som blant annet har utført glassmaleriet i Bodø domkirke.

En yngre generasjon norske samtidskunstnere er blitt invitert inn i dialog med Tollefsens kunstnerskap. I Vadsø viser vi, i tillegg til Tollefsen, HC Gilje (f. 1969) og Linn Halvorsrød (f. 1980). HC Gilje vil være tilstede i Vadsø. Han ble spesielt fasinert av Tollefsens rød speiling og blå speiling, og har brukt inspirasjonen til å skape sitt lysverk.

Dere vil møte på verkene i bysentrum. Under Varangerfestivalen ønsker Vadsø kunstforening å ta kunsten dit folk er, for å skape nye og spennende kunstmøter i byens kjerne.